Universiade eredmények

Véget értek a judós küzdelmek az Dél-Koreában zajló Universiadén, ahol nem sikerült megismételni a 2013-as sikereinket. A csapatvezető, dr. Németh Endre beszámolóját közöljük az elmúlt öt nap eseményeiről, aki részletes beszámolót készített minden versenyzőnk szerepléséről.

A 90 kilogrammban Vér Gábor (Honvéd-Kipex) képviselte a magyar színeket. A venezuelai Rodriguezzel kezdett, a meccs felénél válldobásból vazarit ért el, majd egy perc múltán ellenfele megkapta a negyedik sidót is, és leléptették. A legjobb nyolc közé jutásért az orosz Kalmurzajev következett. Gábor három percig egálban volt az orosszal, órisási küzdelem zajlott a fogásért, de két perccel a vége előtt az orosz kiemeléssel ipponra dobta. A vigaszágon a szlovén Petrics ellen kiskülső horogdobásból vazarit ért el, majd leszorítással nyert. A következő vigaszági mérkőzésén a francia Lamour ellen korán vezetést szerzett egy sidóval, és a meccset végig kézben tartotta. Másfél perccel a vége előtt egy lábszárátforgatást próbált dobni, amibe „beleragadt”, és a francia leszorította. A további vigaszági mérkőzések helyett a kilencedik hely lett a végállomás Gábor számára.


Az Universiade judo küzdelmeinek harmadik versenynapján az 52 kilogrammos súlycsoportban indult a ceglédi Keliger Bernadett, a Testnevelési Egyetem hallgatója. Huszonhatan indultak a súlycsoportban, az első fordulóban erőnyerő volt, majd a legjobb nyolc közé jutásért az orosz Dmitrijevával küzdött. Bernadett kicsit megilletődötten kezdett, az orosz 3:10-nél válldobásból vazarit ért el, ezt követően kétszer intették Bernit, majd másfél perccel a vége előtt az orosz lány ugyancsak válldobásból ipponra dobta. Mivel az orosz lány bejutott a legjobb négy közé, következett a vigaszág. Ott a horvát Sikic következett. Berni itt már egy kicsit bátrabban küzdött, de két perccel a vége előtt a horvát lány megkontrázta egy dobás indítását, amire vazarit kapott, majd le is szorította.


A 66 kilogrammban harminckilenc judoka nevezett. Gorjánácz Zsolt, az UTE versenyzője, a Testnevelési Egyetem hallgatója, az első fordulóban nepáli ellenféllel kezdett volna, de ő nem mért be a súlycsoportba. A legjobb tizenhat közé jutásért az észt Avir ellen küzdött. Az első és a második perc végén sidóval figyelmezette a bíró ellenfelét. Egy perccel a vége előtt grúz technikából vazarit ért el, és továbbjutott. A legjobb nyolc közé jutásért következett a venezuelai Ferrer, akit a bíró a második percben a sidóval figyelmeztetett, majd a harmadik perc végén Zsolt támadása közben a venezuelai lenyúlt lábra és leléptették.

(Forrás: JudoInfó )