Szabálymdosítás

Tisztelt Elnökségi Tagok!

 

Ez egy fontos feladat és lehetőség. Bíróként sokszor fordulnak hozzám az edzők, hogy miért van úgy egy szabály ahogy, vagy miért úgy alkalmazzuk ahogy.

Most itt a lehetőség, hogy a szakma befolyásolja a következő ciklus szőnyeg és verseny szabályait.

 

Én a saját véleményemet hozzátéve, a következő kérdések megfontolását javaslom:

Rögtön konkrét javaslatokkal élek, ami lehet, hogy finomítandó, de vitaalapnak tökéletes.

 

 1. Értékelés

A koka érték visszaállítása a dobások értékelésekor.

Indoklás: Számos meccset nem kellene büntetéssel eldönteni, ha a koka érték visszakerülne. Ugyanakkor kezd kialakulni az alkalmazott eséstechnikák sérülésveszélyes változata, amikor a versenyző, főleg a gyerekek nem kifordulva próbálják védeni a dobást, hanem kiülve, a tenyereket, könyököt kitámasztva.

 

 1. Lábfogás

A büntetés enyhítése shidora. A szabályváltozás elérte célját, átalakult a judo, úgy, ahogy a szabályalkotók szerették volna (nem én!). Most már lehetne enyhíteni a büntetésen. Így egy téves ítélet nem jelentené az azonnali mérkőzésvesztést, illetve a bírók meg mernék adni a lábfogást minden esetben.

 

 1. Híd helyzet

Hidalás büntetése a Diving-hoz hasonlóan HM-val.

Sokak számára nem érthető, hogy miért ítél a bíró ippont, amikor nem esett a hátára a versenyző, hidalás miatt.

Sokkal érthetőbb, és ugyanilyen értékű lenne a leléptetés, ráadásul következetes lenne, hiszen a diving-nál sem ippont adunk.

 

 1. A büntetés következményének változtatása:

Ha lesz koka, akkor 1. shido=nincs érték az ellenfélnek

 1. shido= koka az ellenfélnek
 2. shido= yuko az ellenfélnek
 3. shido= HM a vétkes versenyzőnek

Ha nem lesz koka:  1. shido=nincs érték az ellenfélnek

 1. shido= nincs érték az ellenfélnek
 2. shido= yuko az ellenfélnek
 3. shido= HM a vétkes versenyzőnek

Indoklás: Használt a judonak, hogy a dobásértéket nem lehet shidoval kiegyenlíteni, ez a pozitív judot helyezi előtérbe. Viszont néha egy talált yukoval is el lehet dönteni egy mérkőzést.

A fentiek esetében a yuko-nál még nem tudna ráülni az eredményre az ellenfél, a waza-ari értéke viszont megmaradna nehezebben ledolgozhatónak.

 

 1. edzői videó challenge.

az edzőnek lenne meccsenként 1 lehetősége, hogy videó kontrollt kérjen, vagy bármennyi, de ha nincs igaza, minden challenge után shidot kap a versenyzője.

Nagy versenyeken (EB, VB) ma már nem nagyon van rá példa, hogy elsiklik a figyelem egy-egy hibás döntésen, de előfordulhat. A Budapest GP-n például a nehézsúlyú döntőt vezetve észrevettem egy waki-gatame gyanús helyzetet, de nem voltam biztos benne. Viszont hiába jeleztem szemmel, hogy nem akarok ha-jime-t mondani, mind az oldalbírók, mind a főbírók belealudtak. Aztán a meccs után megnézettem velük, és mondták, hogy hát igen, ezt le kellett volna léptetni. Ha lett volna a vétlen versenyző edzőjének lehetősée, megnézethette volna az esetet, és helyes döntés születik.

 

 1. Nem könyökízületben történő feszítés következetes büntetése

Számomra érthetetlen módon a tokioi szemináriumon az emlékezetes térdfeszítéses helyzetre azt a döntést hozták, hogy az csak mate. Nem rossz döntés, de az írott szabály nem ezt mondja, és annak idején nem véletlen találták ki így a szabályokat, hanem, hogy védjék az egészséget (ezzel lehetett eladni egy küzdősportot a közvéleménynek). Ha a bíró kicsit késik, a térdfeszítés elég ahhoz, hogy ne tudja a küzdelmet végigcsinálni a szenvedő fél. Leléptetés igazságosabb lenne.

 

Tisztelettel: Dr. Eleki Zoltán BB igazgató